Over Zijde

Print van Horeca Biennale Venetie
Zijde met tafereel Angkor Wat, Cambodja
image-download 4-800
IMG_3708-800
Maastricht Kruisherenkerk
image-download 7-800
Zijde met tafereel Tibet Tibetaans klooster, Nepal
IMG_3012-800
image-download 5
IMG_3803-800
IMG_1707-800
DSC00076-800
0a2e227f-f472-4d87-a516-1397577cd2a5
IMG_0053-800
Guatemala
DSC00066-800
IMG_1891-800
Aurora Noorderlicht in IJsland
image-download 6
IMG_1719-800
DSC00936-800
Cambodja rode bamboe
DSC00884-800


Zijde duur? Nee, duurzaam!


 


Wat is 100% zijde

Zijde is een natuurlijke vezel, afkomstig van de zijderups. Het is een 100% ademend natuurproduct met veel fijne eigenschappen. Zijde is glad, glanzend, sterk, elastisch, antibacterieel en vochtopnemend.

  • Welke diertje maakt zijde?

Zijde is een dierlijke vezel. Ze is afkomstig van een koudbloedig dier, de zijderups of zijdespinner. Er zijn twee soorten zijde. Zijde dat wordt gewonnen van gekweekte rupsen en zijde afkomstig van wildlevende rupsen.

  • Wat gebeurt er met zijderupsen nadat de zijde is gewonnen?

Vredeszijde is zijde die op ethische wijze is gekweekt. Dit betekent dat de zijderupsen mogen uitgroeien tot volwaardige Bombyx mori-motten . Ze komen op natuurlijke wijze uit hun cocons en sterven een natuurlijke dood.


Veelzijdigheid van zijde

  • Perfecte combinatie

Zijde heeft een perfecte aansluiting met jouw huid en haar door haar samenstelling uit eiwitvezels (net zoals jouw huid en haar).

  • Isolerende werking

Zijde heeft isolerende eigenschappen, het materiaal is warm in de winter en koel in de zomer. Het zorgt daarom voor jouw optimale lichaamstemperatuur.

  • Anti allergisch

Zijde is anti allergisch door de naadloze aansluiting op onze huid.

  • Bescherming door zijde

Zijde is ozon werend. In de ruimtevaart technologie wordt zijde toegepast als isolerende deken direct achter het gouden schild ter bescherming, wanneer de capsule door de dampkring terug keert naar de aarde.

  • Sterk!

Van alle natuurlijke materialen heeft zijde de sterkste trekkracht; zijde kan tot 1/5 van haar lengte rekken voordat de draad breekt.

  • Medische ondersteuning

Zijde wordt als beste en eerste verdragen door een beschadigde huid en hecht niet aan de wond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hydrofiel gaas, en daarom veelal toegepast in de medische wereld bij bijvoorbeeld brandwonden.

  • Milieu verantwoord

In de zijdeteelt worden geen insecticiden en pesticiden toegepast, Het is een zuiver natuurlijk proces. Bij het proces is geen sprake van milieubelastende factoren; zoals bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid zoet water die nodig is voor het groeiproces van katoen (onze aarde heeft maar een beperkte zoetwatervoorraad in tegenstelling tot zout water). Overigens is zijde biologisch afbreekbaar.

  • Biologisch

Biologische zijde; de bourette. Gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een diervriendelijke zijde dus, deze bourette.


Wat is zijde?

ZIJDE is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door de zijderups. 

De zijdeteelt is al duizenden jaren oud.

Er zijn verschillende soorten zijde:

  • Ruwe zijde; afgehaspelde zijde waarvan de zijdelijm niet is verwijderd.
  • Wilde zijde; zijde van een andere zijderups dan de Bombyx Mori.
  • Bourette zijde; gemaakt van korte vezels van uitgekomen cocons, een diervriendelijke & biologische zijde.
  • Doupion zijde; oorspronkelijk stof gemaakt van de onregelmatige draden van de rupsen die met z’n tweeën zijn ingesponnen (tweelingcocons).
  • Pongee zijde; ook wel Pongé, of Ponge is een dunne, gladde 100% zijden stof. Soms wordt er gerefeerd naar Habotai of Paj. In feite zijn dit Chineze benamingen voor de kwaliteit van de Pongee. De Pongee 4, 5 en 6 noemen de Chinezen Paj. En Pongee 8,10, 12 etc. wordt Habotai genoemd. Geweven in taftbinding, zonder enige verzwaring. In diverse diktes, respectievelijk gewichtsklasses, verkrijgbaar. Hoe hoger het nummer van de pongee, hoe dikker de stof.
  • Chiffon zijde; is een transparante zijde. Fijndradig, transparant, voileachtig crêpe weefsel in taftbinding. Ook wel Voile genoemd. Of Mousseline. De Chiffon zijde is geweven met hetzelfde garen als de Pongee 5 zijde, met een significant verschil. De garens zijn voor het weefproces gedraaid (uiteinde tegen elkaar in) en hebben daardoor een crêpe effect gekregen. De overdraaide garens zijn vervolgens verweven tot Chiffon zijde.
  • Crêpe Georgette zijde; is een half-transparante zijden voile. In crêpeachtig weefsel in taftbinding, ontstaan door sterk doorgedraaide ketting- en inslaggaren. Kreukvrij weefsel met soepele val en mat uiterlijk.
  • Crêpe de Chine zijde; is een zwaardere kwaliteit zijde, als de Pongee zijde met een luxe matte glanzende uitstraling. Deze bijzondere glans is verkregen doordat de zijde geweven is met een hooggedraaid garen.
  • Satijn / Crêpe Satin; Satijn is eigenlijk een verzamelnaam voor een weefsel in satijnbinding (atlasbinding) met normaal gedraaid garen; bijzonder kenmerk is de gladde, sterke glanzende bovenkant.
  • Twill zijde; is een lichte stof die de sterkte van een keperbinding combineert met de natuurlijke kracht van een zijde. Een bekende keperbinding is de denim/spijkerbroek. De stof wordt gekenmerkt door zijn diagonale parallelle weefsel, maar toch behoudt het de gladde textuur van een zijde. Twill is ook bekend van de Franse pochets en de Hermès shawls.
  • Zijden tule; zuiver zijden tule is een zeldzame stof. Tule wordt veelal gebruikt voor prachtige bruidssluiers, daarom is de tule vaak breder dan normaal; zo’n 180 cm omdat de tule vanaf bovenaan geplooid wordt en wijd uiteen moet lopen op het gangpad van de kerk

Het onderhoud van zijde

Door een goed onderhoud kunnen je zijdeproducten jarenlang mee zonder aan kwaliteit te verliezen.
Een paar belangrijke aanwijzingen zijn in acht te nemen, aangezien zijde als natuurvezel niet zo zorgeloos kan worden behandeld als chemievezel.
In het bijzonder zul je rekening moeten houden met het volgende:

  • Het allerbeste is lauwwarme handwas. Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefst een vrijwel neutrale PH-waarde bv Savon de Marseille Blanc op basis van plantaardige oliën.
  • Vermijd te allen tijde agressieve wasmiddelen zoals Vanish, of middelen met bleek erin.
  • Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
    • Je kunt voorzichtig wrijven om vlekken te verwijderen (niet boenen of stof schuren op elkaar)
    • Zijde goed uitspoelen in schoon water (zonder sop)
    • Natuurlijk laten drogen en strijken op zijdestand
  • Voorkeur heeft te allen tijde handwas. Was zijde ook alleen wanneer dit echt nodig is. Even laten luchten is vaak ook al prima. Wanneer je toch voor de wasmachine kiest, kies voor een zijde-wol programma (laag centrifugeren) en doe de zijde in een waszakje.  Het wassen in de wasmachine van handbeschilderde zijden stoffen wordt afgeraden.  Wasmiddel voor fijne was (wol en zijde) liefste een vrijwel neutrale PH waarde. Je kunt je overigens afvragen of delicate, zijden stoffen en handbeschilderde werkstukken en kleding überhaupt gewassen moeten worden. Vaak is luchten ook voldoende! En zorg ervoor dat je jouw mooie handbeschilderde zijden sjaal af doet als je het huis gaat poetsen of de vieze vaat weg werkt of inruimt in de machine.
    Voorkomen is beter dan genezen!

 

Reacties zijn gesloten.